Tuesday, June 21, 2011

Official prima zi de vara!


Azi e solstitiul! Si prima zi de vara... Ma rog eu habar nu aveam cand e solstitiul si nici nu prea m'a interesat lucrul asta, dar cum am deschis Google, si am vazut o poza [sus] [stiti voi cum fac ei de fiecare data cand e o zi speciala], care este foarte funny si reusita pot sa zic. In totdeauna mi'au placut desenele lor si fiecare are o foarte mare legatura cu ziua respectiva. 
Voi stiti ce e ala solstitiu? Daca nu am sa va dau ceva de pe Wikipedia, care este destul de pompos, dar pentru astia, care o au cu stiinta si le place si in vacanta sa invete, ar trebui citita. 




În astronomie, se numesc solstiţii cele două momente din [[an]] cînd planul determinat de centrul Soarelui şi de axa de rotaţie a Pămîntului este perpendicular pe planul orbitei Pămîntului. În cele două momente ale anului unghiul făcut de razele soarelui cu orizontul la amiază este cel mai mare (vara) sau cel mai mic (iarna) din an. Variaţia acestui unghi în cursul anului se explică prin aceea că axa de rotaţie a Pămîntului nu este perpendiculară pe orbita lui.

În jurul datei de 20 sau 21 iunie în emisfera nordică are loc solstiţiul de vară; în preajma acestei date, la trecerea meridianului, soarele se ridică deasupra orizontului la unghiul maxim, iar intervalul diurn are durata maximă. Simultan, în emisfera sudică are loc solstiţiul de iarnă, cînd înălţimea soarelui deasupra orizontului şi intervalul diurn sînt minime (la sud de cercul polar de sud soarele nu răsare şi se află la unghiul maxim sub orizont).
În jurul datei de 21 sau 22 decembrie se petrece fenomenul opus: are loc solstiţiul de iarnă în emisfera nordică şi solstiţiul de vară în emisfera sudică.
Din punctul de vedere al zonelor ecuatoriale solstiţiile nu pot fi numite nici „de vară” nici „de iarnă”. Atunci cînd în emisfera nordică are loc solstiţiul de vară, mişcarea aparentă a soarelui văzut de pe ecuator are traiectoria cea mai nordică şi, simetric, cînd are loc solstiţiul de vară în emisfera sudică traiectoria soarelui atinge extrema sudică.
Denumirea de solstiţiu provine din latinescul solstitium, format din sol (soare) şi stitium, de la verbul sistere (a se opri, a rămîne constant; v. a sista). Spre deosebire de celelalte zile din an, cînd unghiul făcut de soare cu orizontul la trecerea meridianului se schimbă semnificativ de la o zi la alta, la solstiţii acest unghi devine staţionar, din cauza inversării sensului său de variaţie.

Acuma stiti si voi despre ce vorbesc si sper ca v'am fost de ajutor! XOXO

No comments:

Post a Comment

I'm really sorry but I'm not in any photo on my blog.
Anyway, I love all the comments you leave here, and I'm pretty sure they will make my day. Thank you! ❤ ❤